Ruimte voor werk

De transitie van werklocaties

De grote woningbouwopgave in de Amsterdamse regio heeft de afgelopen jaren gezorgd voor veel transformatieplannen; in het bijzonder transformatie van bedrijventerreinen. Veelal betekent dit dat de ruimte voor bedrijvigheid onder druk komt te staan. Het brengt voorts veel onzekerheid met zich mee voor ondernemers en zo voor het investerings- en vestigingsklimaat.

In 2023 publiceerde wij de Agenda Ruimte voor Werk. Daarin hebben wij lessen getrokken uit transformatiegebieden en deze omgezet in een set van aanbevelingen. Praktische handvatten om bij gebiedstransformatie rekening mee te houden. Meer en meer wordt duidelijk dat de oplossing ook zit in hoe we naar bedrijventerreinen kijken; hoe we erover praten en de waarde die we deze plekken toedichten in het ruimtelijk debat. In de publicatie – De Transitie van Werklocaties – gaan we verder in op wat nodig is om deze beeldvorming te veranderen. Om zo meer waardering voor die werklocaties te krijgen en de schaarse ruimte te kunnen borgen voor werklocaties in de MRA.

Lees de volledige publicatie online of vraag hem aan als boekje.

Agenda ruimte voor werk

Ruimte voor werk; het is essentieel voor een florerende economie en stad. De ruimte voor werk staat de laatste jaren echter sterk onder druk en ruimte elders vinden wordt steeds ingewikkelder. Vanuit de missie voor een sterk ondernemers- en vestigingsklimaat in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) heeft ORAM ‘Agenda Ruimte voor Werk’ opgesteld.

Hiermee vragen we extra aandacht voor het vraagstuk. We trekken lessen uit de praktijk en we doen een voorzet voor oplossingen. We zoeken naar antwoorden op vragen als: hoe kunnen we gezamenlijk productieve bedrijvigheid een plek geven en behouden in de MRA? Hoe geven we het proces goed en duurzaam vorm? Wat zijn hiervoor de principes en uitgangspunten? De publicatie verspreiden we breed onder betrokkenen op dit thema.

Lees de volledige publicatie online

De Droog Dialoog

In 2023 heeft ORAM de ‘Agenda Ruimte voor Werk’ gelanceerd. Met deze Agenda trekken we lessen uit de praktijk en doen we een voorzet voor oplossingen in het debat over ruimte voor werk. De Agenda is een open uitnodiging aan gemeenten en bedrijfsleven om de dialoog op te zoeken. Deze gesprekken hebben in 2023 vorm gekregen in ‘de Droog Dialoog’. Dit is een rondetafelgesprek waarin we met het bedrijfsleven, publieke partijen en experts samenkomen om vrijuit met elkaar van gedachten te wisselen, elkaar te informeren en kennis te delen. De locatie voor deze gesprekken is Café Droog Amsterdam, vandaar de naam. Met de Droog Dialoog geeft ORAM ruimte voor de constructieve dialoog tussen bedrijfsleven, publieke partijen, kennisinstituten en experts.

Rapport ‘Werken aan een nieuw Amsterdam’

In 2018 liet ORAM door MUST een ontwerpend onderzoek doen naar Amsterdam als productieve stad in het licht van de woningbouwopgave en de ruimtedruk die ligt op huidige bedrijventerreinen. Het rapport is overhandigd aan wethouder Ruimte en Duurzaamheid gemeente Amsterdam. In navolging van het rapport organiseerde ORAM ‘Coalitie Ruimte voor Werk’ waarbij bedrijven als denktank tot oplossingen komen het vraagstuk.

Kees
Noorman
Algemeen directeur
..
..